ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Fuld

Juli

Opkaldt efter den romerske kejser Caius Julius Cæsar (100-44 fvt). Indtil da hed måneden bare quintilis, den femte måned efter samme nummereringsprincip som gav navne til september, oktober, november og december. Men Cæsar tog initiativ til en omlægning af kalenderen i år 46 fvt, og to år senere blev han hædret ved, at man omdøbte årets femte måned og gav den hans navn.
Når man netop valgte denne måned skyldes det, at Cæsar var født på den fjerde dag før ides i måneden quintilis.

Nordisk: juli; engelsk: July (med et uforklarligt tryk på anden stavelse); tysk: Juli
Fransk: juillet; italiensk: luglio; spansk: julio
Russisk: ию́ль [ijulj]
Irsk: Iúil.

Folkelige navne

I Danmark hedder måneden også Høstmåned, vel fordi det er nu, man høster hø. Hvad betegnelserne Ormemåned og Maddikemåned hentyder til, kan jeg ikke lige regne ud – eller måske vil jeg bare ikke vide det!

Tysk havde engang Heumonat og Brachmonat. Der lader til, at der har været noget overlap eller udflydende grænser for, hvordan de gamle månedsnavne lå i forhold til den officielle kalender. De moderne månedsnavne ser ud til i mange tilfælde først at være taget i brug efter reformationen, eller i hvert fald en gang i det sekstende århundrede.

Gælisk: an t-Iuchar, the dog-days bliver det oversat til. Det kan jeg ikke helt gennemskue. Også mios buidhe, gule måned, måske fordi bladene nu begynder at blive gule. Vi skal huske, at der er megen usikkerhed om, hvordan de forskellige folkelige månedsnavne skal relatere sig til de officielle kalendere. De kan godt have forskudt sig endog meget langt, før de er kommet til at ligge fast. Tænk f.eks. på, hvornår høsten falder her i landet, og overvej hvilken måned det ville passe at kalde 'høstmåned'.Ord eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2020-11-10

Mere af samme slags: