ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Fuld

Husk, det er kun en almanak

Hvad du læser i denne almanak, skulle gerne være sandt. Men tag det med et gran salt, det er jo kun en almanak.

Jeg har gjort mig umage for ikke at digte noget ud af den rene, blå luft. Som det fremgår af litteraturlisten, har jeg benyttet mig af ganske mange forskellige kilder, men bemærk også, at der er langt flere, ja umådeligt mange flere kilder, som jeg ikke har haft adgang til, og hvor der kan gemme sig oplysninger, som kan risikere at vende fuldstændigt op og ned på det, jeg har fundet frem til. Så brug gerne almanakken, men brug den varsomt og kontroller gerne mine kilder. Skulle du ligge inde med en viden, som ikke fremgår af disse sider, hører jeg selvfølgelig meget gerne fra dig.

Til de faktuelle oplysninger har jeg bestræbt mig for i hver enkelt tilfælde at tilføje noter om, hvor jeg har min viden fra. Noterne henviser til en eller flere af kilderne i litteraturlisten, hvor der i enkelte tilfælde er angivet links, hvis kilden findes i en elektronisk udgave på nettet.

I de artikler, jeg kalder almanakhistorier tillader jeg mig at fabulere lidt mere og lade fantasien arbejde med den viden, jeg nu har til rådighed. Det er her, hvor vi forlader de relativt sikre fakta og begynder at stykke de mange små brikker sammen til en helhed, at vi risikerer at komme på vildspor. Også her har jeg imidlertid bestræbt mig på ikke at fantasere mig længere bort, end der er belæg for i den virkelige verden. Men læs med forsigtighed, hold godt øje med eventuelle brist i logikken, og tag ikke alt hvad der står skrevet, for gode varer.

Og lad dig så endelig fornøje og overraske over de mange nye erkendelser, der viser sig, når man dykker ned vores sproglige kulturarv. For mig giver det dagligt anledning til forbløffende aha-oplevelse, som jeg gerne vil dele.

 

God fornøjelse
– og husk: Det er kun en almanak!

Peter Birch
Etymologisk AlmanakOrd eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2021-01-05

Mere af samme slags: