ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Fuld

Der blev fundet 14 artikler i den valgte kategori

Døgn

Ordet er lidt besynderligt. I den etymologiske ordbog får man blot at vide, at der er tale om en afledning af dag. Men der er mere i det endda.

Ugen

Et fælles indoeuropæisk ord med en grundbetydning af at bøje, dreje, skifte, veksle eller noget i den retning

Året

Et år er den tid det tager for jorden at bevæge sig en omgang rundt om solen, dvs. 365 dage, 5 timer, 48 minutter og 46 sekunder ifølge Den store danske. Men regnestykket går ikke op med dage, uger og måneder. Det giver noget bøvl for computisterne.

Årstider

Heroppe nordpå er året delt i de fire årstider: forår, sommer, efterår og vinter. Men sådan har det vist ikke altid været.

Tiden

Begrebet tid ligner noget, vi mennesker har opfundet tidligt i vores sproglige udviklingshistorie, så vi kunne inddele den ubegribelige evighed i håndterlige enheder.

Den rette vej rundt

Den rette vej er fra venstre mod højre. Det er den vej, alting drejer, ikke kun solen og månen, men om alt, hvad der ad naturlige årsager snor sig rundt og rundt …

Heldige og uheldige tal

Ulige tal er som regel heldige, mens de lige normalt regnes for uheldige. Men som man ser i artiklen, er der undtagelser.

Måned

Måneder i vores moderne forstand, hvor hver måned har en nøjagtig placering og udstrækning i forhold til året, ser ud til at være en moderne ting.

Almanakhistorier

Her i almanakken gør jeg mig meget umage med ikke at digte for meget til, når jeg skriver om de forskellige ord og begreber. Men det kan undertiden være svært …

Kalender

Kalendere og tidsangivelser som vi kender dem i dag, blev ikke brugt her i landet, før kristendommens indførelse.

Flere artikler: 1 2