ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Fuld

Náttmál

Det er ikke helt nat endnu, men det er godt på vej til at blive det. Det er vel nærmest ved at være sengetid, hvis man er typen, der står tidligt op om morgenen, eller hvis man, som vore forfædre ofte havde for vane, står op og går i seng samtidig med solen.

Náttmál ser meget oldnordisk ud, nåŕ man sådan ser det stavet. Det er det selvfølgelig også. Ifølge ordbøgerne betegner ordet et tidsum, der ligger et eller andet sted på det, vi i moderne tid ville kalde aften. Men lige nøjagtigt hvornår er der lidt usikkerhed omkring. Erik Jonsson skriver i sin oldnordiske ordbog, at det "efter de Gamles Tidsregning [er] Kl. omtrent 7½, nu Kl 9 e.M.", mens Johan Fritzner lægger náttmál lidt senere: "Tiden fra Kl. 7 1/2 til 10 1/2 Aften".

Det kulturhistoriske leksikon fortæller, at náttmál er en af de otte ætter à tre moderne timer, som de Gamle opdelte døgnet i. Såvidt jeg læser teksten, må náttmál efter leksikonets beskrivelse vare omtrent fra klokken halv syv til halv ti om aftenen. Jeg har gengivet listen over de otte ætter fra det kulturhistoriske leksikon i min artikel om døgnet her i almanakken.

Ordet er tydeligvis sammensat af nátt og mál. Nátt har jeg forsøgt at forstå i en artikel for sig selv, og mál er et gammelt ord for tid, der egentlig har betydet at måle. Det har jeg skrevet om i artiklen om rismál andetsteds her i almanakken.



Ord eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2021-05-26

Mere af samme slags: