ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Aftagende-trekvart

Mandag

Mandag kaldes Fandens geburtsdag
Evald Tang Kristensen, Danske Sagn VI, nr 383

Månens dag. Den første dag i ugen. Som man kunne forvente er mandag i bund og grund en uheldig dag. Det er derfor aldrig godt at begynde på noget nyt om mandagen. Tænk bare på mandagsbiler og andre genstande, der er produceret på en mandag, og som evig og altid er i stykker.

Selv en lille ting som at tage rent tøj på om mandagen kan medføre ubehagelige overraskelser, så lad hellere være med det. Vent hellere til i morgen. Tirsdag er en meget bedre dag!

Det er især godt at tænke over det uheldige ved mandagen, hvis man skal i gang med større forandringer i sit liv, f.eks. at giftes, at begynde i et nyt job, eller af sted på en rejse.

Og for at det ikke skal være nok: Uventet besøg på en mandag varsler besøg hele resten af ugen!

Noget godt er der dog ved mandagen – måske:

Skjær man negle om mandagen, da får man magt over sine uvenner, sker det om torsdagen, da får troldfolk magt, eller Djævelen bygger deraf sin stol i Helvede.
Evald Tang Kristensen, Danske Sagn VI, nr 382

Også i gælderlandet ude vest på har man næret en vis skepsis over for mandagen. Ikke alene undgår man her at begynde på et nyt arbejde om mandagen. Under høsten gælder det f.eks.om at undgå at skære det sidste neg på en mandag.I det hele taget, siger Carmichael, sørger folk altid for at alt vigtigt arbejde enten bliver sat i gang eller bliver afsluttet allerede om lørdagen. Ikke om søndagen, da holder man jo fri.
Carmina Gadelica II, side 271

Mandagsbørn

Mandagsbørn har ikke specielt gode odds i livet. Sikkert fordi de jo har været så uheldige at blive født på en grundlæggende uheldig dag

Sundhed og sygdom

Bliver man syg på en mandag, bliver man måske rask inden ni dage, men hvis man ligger syg i fjorten dage, er det et dødens tegn.
J.M.Thiele III, nr 422

Vær varsom med stålet

Om mandagen må man ikke tage en knappenål op fra gulvet, da det vil medføre fortrædeligheder hele ugen igennem. Nogle siger rigtignok, at det ikke skal være så farligt, når blot spidsen ikke vender imod en, men det er dog altid betænkeligt.
J.M.Thiele III, nr 129

Blå mandag

Man kunne måske få den idé, at mandagens dårlige ry kunne have noget at gøre med fuldskab på fridagen dagen før? I hvert fald har man mange gode ord for det at blive væk fra arbejde om mandagen, fordi man lider af fuldesyge. Den blå mandag, f.eks. (efter tysk 'blauer Montag'); måske oprindelig om mandag i 'den stille uge', da kirkerne var smykket med blåt. måske fordi farversvendene kunne holde fri om mandagen, når der farvedes med blåt, idet stoffet skulle ligge i farvebad om søndagen og til luftning om mandagen.
Nudansk ordbog, Politikens forlag, 1969

Om blauer Montag siger Hermann Paul: Vielleicht der Montag vor dem Fasten (wegen der am diesen Tage vorgeschriebenen liturgiskchen Farbe?), dann jeder Montag, an dem nach Handwerksbrauch gefeiert wird. Paul giver også en anden forklaring, som går på de blå eller sorte rande, man kan få om øjnene, når man drikker for meget og sover for lidt. Man fejrer blå mandag ved at sove søndagsrusen ud i stedet for at komme på arbejde.
Hermann Paul: Deutsches Wörterbuch, 1935

Englænderne har et lignende udtryk, to keep Saint Monday, hvis fuldesygen er i vejen for at man kan arbejde om mandagen. Udtrykket her skulle stamme fra Sydafrika, hvor malayerne holdt helligdag om mandagen.
Partridge: A Dictionary of Slang and unconventional English, 1961

Månens dag – kaosmagternes dag

Nu er jeg ude i noget gætteværk, men det er nærliggende at se en analogi til de øvrige gamle tidsinddelinger, der meget ofte starter fra en kaostilstand hvoraf liv og lys opstår. Verden opstår af det oprindelige Ingenting, Ginnunga gab. Årets gang begynder fra scratch om vinteren, hvor alt ligger dødt, ligesom døgnet vokser ud af nattens farlige mørke. Kig selv videre i almanakken efter flere eksempler på denne opfattelse.

Hvor søndagen står som solens, lysets, Herrens og livets dag, står mandagen som kontrasten. Den er månens, dvs. nattens dag, ugens første dag, den dag, kaosdagen, hvoraf hele resten af ugen skal opstå. Klart, at man ikke skal forsøge at skabe noget på denne dag, hvor alt efter naturens orden er ment at skulle gå i opløsning for at den nye uge skal kunne komme godt i gang. Tirsdag kan man derimod starte på en frisk med fornyet håb og kraft.

Til alle jer, der er født på en mandag: Tab nu ikke modet, af kaos opstår fornyelsen. Det er jer, der bærer kimen til den ny tid – eller i hvert fald til den nye uge!

Etymologi

Et oversættelseslån fra latin 'dies Lunae', som igen er lånt fra græsk.
Oldhøjtysk: manatag; mellemnedertysk: manendach; oldengelsk: monandæg; oldnordisk: manadagr.
Nordisk: mandag; engelsk: Monday; tysk: Montag.

De latinske sprog har selvfølgelig bevaret det latinske navn: Fransk: lundi; spansk: lunes; italiensk: lunedi.

Gælisk bevarer også de latinske navne: Irsk: dé Luain; gælisk: di-Luain.

Russerne er som sædvanlig, når det gælder ugedagenes navne, meget nøgternt matematisk orienteret. понедельник [ponedelnik] kalder de mandagen. 'Dagen efter den dag, hvor man ingenting laver', dvs. dagen efter fridagen, ugens første arbejdsdag, betyder det.



Ord eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2021-09-29

Mere af samme slags: