ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Tiltagende-trekvart

Nytårsmorgen

Himlen skal helst ikke være for rød nytårsmorgen. Det er nemlig et dårligt varsel for det nye år med risiko for krig, dyrtid og generel ustabilitet. Hvis solen skinner så længe nytårsdag, at man kan nå at sadle sin hest, bliver det et frugtbart år.
J.M.Thiele III, nr 1 og 2

Chr. Agerby fortæller at i Himmerland tog de Nytaarsdag Varsel af Asken som de Nytaarsaften havde raget ud af Bilæggeren og klappet pænt til foran Mundingen. Skulde nogen død eller fødes der i Gaarden stod der Mærker af Fødder i Asken; for dem der skulle død vendte Foden udad, for de fødte indad mod Bilæggeren. Sådan kunde der altsaa i Asken staa en stor Fod der vendte udad og ved Siden af den en lille-bitte Fod, som pegede indad. Begge talte de deres tydelige og uomgængelige Sprog.
Aakjær, nr 742

Kalendae

Nytårsmorgen er det nye år skudt i gang, og mange af os har store forhåbninger om, at det nye år bliver bare en lille smule bedre end det gamle. Nu får vi se! Først skal vi lige over denne nytårsmorgen og af med tømmermændene, hvis vi døjer med den slags. Dagen i dag er jo også den første i en måned og dermed en af de dage, som de gamle romere anså for at være uheldssvangre. Heldigvis behøver romernes bekymringer ikke at være vores.

Skotsk kalendae

I det gæliske Skotland var der kun én Kalendae, nemlig den første januar. 'Callaig' eller 'Calluin', stavede de det, men det var samme ord, som det romerske. Noget uhygge var der over denne Kalendae, selvom den var af en noget anden karakter end den, romerne tillagde den første dag i måneden:

The gillean Callaig carollers or Hogmanay Lads perambulate the townland at night. One man is enveloped in the hard hide of a bull with the horns and hoofs still attached. When the men come to a house they ascend the wall and run around sunwise, the man in the hide shaking the horns and hoofs, and the other men striking the hard hide with sticks. The appearance of the man in the hide is gruesome, while the din made is terrific. Having descended and recited their runes at the door, the Hogmanay men are admitted and treated to the best in the house.
The performance seems to be symbolic, but of what it is not easy to say, unless of laying an evil spirit. That the rite is heathen and ancient is evident.
Carmina Gadelica 1, nr. 63

Flere dage, som er værd at holde øje med: Romernes dårlige dage, og Henrik Smiths dage.




Ord eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2021-04-27

Mere af samme slags: