ETYMOLOGISK ALMANAK

al tid i udvikling

Månen er: Aftagende-trekvart

Hellig tre kongers dag

Også kaldet Epiphania eller trettende juledag.

"Julefest bør vi holde her i Landet. Det er tretten Dage. Deraf skal man holde den første Juledag, og den ottende og den trettende, som første Paaskedag".
Grágás, kirkeretsafsnittet, kapitel 11, om juls holdelse

Nu slutter julen altså. Endelig, det var på tide!

I Tyskland har almuen den skik på hellig tre kongers dag at skrive med indviet kridt: C.B.M (for Caspar, Balthazar og Melchior) tilligemed årstallet p&aing; døre og vægge for at værne sig mod ildsvåde.
J.M.Thiele III, nr 119

- - -

Nåeh ja: Epifania er græsk og betyder åbenbaring. Der henvises til, at Kristus på denne dag åbenbarede sig for de hellige tre konger, som ifølge den beretning som Matthæus har givet i sit evangelium hverken var tre, hellige eller konger. De var derimod et ukendt antal babyloniske troldmænd, der var kommet til Bethlehem for at se den lille nyfødte dreng, som måske kunne være tegn på, at en gammel spådom var ved at gå i opfyldelse.

I går var der lidt mere om de hellige tre konger og om noget af det, de kunne beskytte folk imod. Klik her, hvis du vil se det.



Ord eller orddele, der er markeret med *, er rekonstruerede af sprogforskere. Øvrige ord er kendt fra overleverede tekster.

Hvis ikke andet er noteret, henviser alle kildeangivelser til litteraturlisten.

Denne artikel er senest opdateret 2021-01-06